woensdag, mei 07, 2008

Comix Battle 2008 regio UtrechtComix Battle 2008 regio Utrecht
Na het enorme succes van de edities in Rotterdam en Heerlen wordt er nu ook een superwedstrijd voor jonge tekentalenten georganiseerd in Utrecht. Woon je in de provincie Utrecht, dan kan jij nu dus ook meedingen naar de prijzen. Haal al je tekenspullen en creativiteit uit de kast om de Utrechtse tekenheld van 2008 te worden!Wat kun je winnen?
Er zijn mooie prijzen te winnen:

1e prijs: € 150,- aan tekenmaterialen, een publicatie op de Zone 5300- website, een abonnement op Zone 5300 t.w.v. € 26,00, een masterclass door een bekende striptekenaar op een nog nader te bepalen tijdstip!

2e prijs: € 100,- aan tekenmaterialen, een abonnement op Zone 5300 t.w.v. € 26,00 en een masterclass door een bekende striptekenaar op een nog nader te bepalen tijdstip.

3e prijs: € 50,- aan tekenmaterialen, een abonnement op Zone 5300 t.w.v. € 26,00 en een masterclass door een bekende striptekenaar op een nog nader te bepalen tijdstip.

Publieksprijs: een abonnement op Zone 5300 t.w.v. € 26,-.

Hieronder lees je wat je moet doen om deel te kunnen nemen.

De spelregels:
- Je mag niet jonger zijn dan 15 en niet ouder dan 20 jaar;
- Je woont in de de provincie Utrecht;
- Je hebt je laten inspireren door Utrecht*;
- Het formaat van de pagina's dient een staand A-formaat te zijn (hoe groot je de plaatjes tekent, moet je uiteraard helemaal zelf weten);
- De inzending moet minstens één strippagina en mag maximaal vier strippagina's groot zijn. Strookjesstrips mogen wel, maar ook dan moet je minstens 1 pagina inzenden (dus 3 à 4 strookjesstrips);
- De tekst in de strip moet in de Nederlandse taal zijn geschreven;
- Je bent volkomen vrij in je keuze van het genre: van autobiografisch tot sciencefiction en van humoristisch tot bloedserieus;
- Je bent ook volkomen vrij in je keuze van materiaal: wil je iets op de computer maken, dan mag dat, maar wil je ouderwets met pen en inkt werken, of met potlood, of iets schilderen, dan mag dat óók allemaal;
- Stuur géén originelen, maar kopieën of prints op papier. Digitaal aanleveren kan ook;
- Je inzending moet uiterlijk binnen zijn op 1 juni 2008 op ons postadres:
Zone 5300
Postbus 6080
3002 AB Rotterdam
o.v.v. Comix Battle Utrecht 2008.
Digitaal aanleveren via comixbattle@zone5300.nl
- Vermeld bij je inzending je naam, leeftijd, adres, telefoonnummer en e-mailadres.

* Dit bedoelen we in de allerbreedste zin. Het gaat over de stad of provincie Utrecht en/of haar (voormalige) bewoners, nu of in het verleden. Over mensen, gebouwen of bomen. Over straten of stegen - over je school of het voetbalveld. Over je dorp of je buurt. Over oma of je vriendje. Over een concert in Tivoli of over C-Mon en Kypski. Of over jezelf natuurlijk. Of je buurmeisje.

Nog wat voorwaarden:
- Hoewel de intentie is alles en iedereen tot de wedstrijd toe te laten, behoudt de organisatie het recht werken op inhoudelijke of technische gronden te weigeren;
- De organisatie zal alles in het werk stellen om de werken optimaal aan het publiek te laten zien, maar is niet verantwoordelijk voor technische malheur;
- De deelnemers gaan akkoord met gehele of gedeeltelijke publicatie van hun inzending in de media;
- De organisatie is niet verantwoordelijk voor de verzendingen of transport. De organisatie is ook niet verantwoordelijk voor schade aan de inzendingen tijdens vervoer of vertoning.

De jury
Voor de nodige spanning, opwinding en discussie is er een serieuze competitie. Een onafhankelijke jury zal ‘het beste’ onder de aandacht brengen en belonen met mooie prijzen. Ook het publiek kan stemmen welke inzending het beste is. De inzending met de meeste stemmen van het publiek ontvangt de publieksprijs.
- De jury beoordeelt alle inzendingen en is onafhankelijk. Juryleden die betrokken zijn bij een van de inzendingen trekken zich terug uit de beraadslagingen;
- De uitslag is onherroepelijk en er kan niet over gecorrespondeerd worden;
De jury van de Comix battle Utrecht zal bestaan uit Sandra de Haan, Albo Helm en Joshua Peeters.

Sandra de Haan studeerde illustratie aan de Willem de Kooning academie en is freelance tekenaar sinds '92. Ze woont in Rotterdam en werkt onder andere voor diverse educatieve uitgeverijen en het Algemeen Dagblad. Naast het opdrachtwerk maakt ze ook (half)autobiografische strips en bracht die 4 bundels in eigen beheer uit onder de titel Teevee Blablazee. Een selectie is te lezen op www.sandradehaan.nl. Ze geeft sinds kort ook striptekenles als naschoolse activiteit op een basisschool. Zij is tevens redactielid van Zone 5300 sinds 2004.

Albo Helm is geen vreemde in Utrecht. Hij werd na zijn studie journalistiek en een korte carrière in een drukkerij 100% professioneel strip- en cartoontekenaar. Hij publiceert bij voorkeur in tijdschriften, maar daarnaast ook veel in (educatieve) boeken. Recente wapenfeiten: oprichter/redacteur Utrechts beeldblad De Inktpot, voorzitter NuKomix, politieke weekstrip in Vrij Nederland, wekelijks getekende column/strip in AD/Utrechts Nieuwsblad, schrijft en tekent in MacFan, biografische strips in Dossier-reeks. Albo woont en werkt in Utrecht en heeft 2 kinderen.

Joshua Peeters groeide op in een gezin waar veel strips gelezen en getekend werden. Het is misschien daarom dat Joshua en zijn broers alledrie striptekenaar zijn geworden. Ondanks een studie kunstgeschiedenis pakte Joshua de tekenpen toch weer op en begon weer strips te tekenen. Hij publiceerde strips over de haas op de Neude, The Thinker on the Rock, in de Inktpot, het Utrechtse Straatnieuws en de Zone 5300, maar hij schreef en tekende onder andere ook voor Kunst Centraal, de faculteit Natuur- en Sterrenkunde van de Universiteit Utrecht, Parcifal en de Donald Duck. Joshua geeft ook cursussen en workshops striptekenen in de stad en de provincie Utrecht.

Ook de docent van de masterclass is inmiddels bekend: Jan Vriends werkt sinds 1991 als zelfstandig als illustrator, stripmaker en schrijver. Hij publiceerde o.a. in Webber, Fancy, het Algemeen Dagblad, Nieuwe Revu en het Eindhovens Dagblad. Momenteel tekent hij "Roos" voor tijdschrift Tina, "Hank -spreek uit: Henk- Spencer" voor Zo Zit Dat en "Cowboy John" voor Zone 5300. Bij uitgeverij Bries verscheen in 2004 het dubbelalbum van Janjaap: Labyrinth en De Pianist. In eigen beheer "De avonturen van Lex" (1997), "Janjaap en veel meer leuk werk" (2004) en "Lisa en Lola" (2005).

Hier let de jury op:
- Originaliteit. Gaat de inzending verder dan grappige mannetjes met grote neuzen of andere clichés?
- Versterken beeld en tekst elkaar? Of in het geval van een tekstloze strip: wat is de kracht van het beeld?
- Is het verhaal goed? Met alleen mooie tekeningen kom je er niet; de inhoud is minstens zo belangrijk.

Prijsuitreiking
De prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 21 juni in het Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1 te Utrecht.


De Comix Battle 2008 is een productie van Zone 5300

De volgende instellingen en bedrijven hebben de Comix Battle 2008 mede mogelijk gemaakt:

Prins Bernhard Cultuurfonds
Stichting Elise Mathilde Fonds
Utrecht over Utrecht

Lees ook Zone 5300!

maandag, mei 05, 2008